Kalkulator nagazowania (nasycenia CO2) piwa


L
°C
g
g
g

Kalkulator oblicza ile cukru należy dodać podczas butelkowania, aby uzyskać odpowiednie nasycenie piwa. Pozostałe w piwie drożdże sfermentują dodany cukier i nagazują piwo do wylicznej wartości.

Wprowadź ilość piwa i jego temperaturę podczas butelkowania. Podaj oczekiwaną wartość CO2 dla wybranego stylu piwa.


Przykładowe ilości CO2:
Styl piwa Ilość CO2
Brytyjski ale1.5 - 2.0
Porter, stout1.7 - 2.3
Belgijski ale1.9 - 2.4
Amerykański ale, lager2.2 - 2.7
Lambic2.4 - 2.8
Pszeniczne3.3 - 4.5

Odwiedź mnie na Instagram

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią

Zacieranie - strach ma wielkie oczy!

Zacieranie jest procesem, który zazwyczaj budzi największy strach u początkujących piwowarów. Na pierwszy rzut oka proces wydaje się być skomplikowany, jednak jest on dość prosty i wbrew pozorom ma mniejszy wpływ na finalną jakość piwa niż mogłoby się wydawać. Artykuł ma na celu przedstawić podstawowe zagadnienia związane z zacieraniem - czym jest słód? po co zacieramy? oraz jak sterować procesem zacierania?
13 lip 2016

II Opolski Konkurs Piw Domowych

Zapraszamy do udziału w II Opolskim konkursie piw domowych, który odbędzie się 15-16 października 2016r w Opolskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym. .
29 cze 2016

Piwo z azotem

Jeżeli poszukujesz piwa o bardziej kremowym i pełniejszym smaku to nasycenie piwa azotem, zamiast standardowym dwutlenkiem węgla może być ciekawym pomysłem.
23 kwi 2016

XIV Konkurs Piw Domowych PSPD 2016

Kolejna edycja największego konkursu piw domowych w Polsce. PSPD ogłosiło 10 tegorocznych kategorii piw. Z niecierpliwością czekamy na więcej informacji.
19 mar 2016

II Podlaski konkurs piw domowych

Podlaski Oddział Terenowy PSPD zaprasza na druga edycję konkursu piw domowych. Konkurs odbędzie się 21 maja 2016 w następujących kategoriach: Witbier, Bohemian Pilsner, Brett Saison. Zapraszamy do udziału.
27 lut 2016