Zacieranie - strach ma wielkie oczy!

Zacieranie jest procesem, który zazwyczaj budzi największy strach u początkujących piwowarów. Na pierwszy rzut oka proces wydaje się być skomplikowany, jednak jest on dość prosty i wbrew pozorom ma mniejszy wpływ na finalną jakość piwa niż mogłoby się wydawać. Artykuł ma na celu przedstawić podstawowe zagadnienia związane z zacieraniem - czym jest słód? po co zacieramy? oraz jak sterować procesem zacierania?
13 lip 2016

II Opolski Konkurs Piw Domowych

Zapraszamy do udziału w II Opolskim konkursie piw domowych, który odbędzie się 15-16 października 2016r w Opolskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym. .
29 cze 2016

Piwo z azotem

Jeżeli poszukujesz piwa o bardziej kremowym i pełniejszym smaku to nasycenie piwa azotem, zamiast standardowym dwutlenkiem węgla może być ciekawym pomysłem.
23 kwi 2016

XIV Konkurs Piw Domowych PSPD 2016

Kolejna edycja największego konkursu piw domowych w Polsce. PSPD ogłosiło 10 tegorocznych kategorii piw. Z niecierpliwością czekamy na więcej informacji.
19 mar 2016

II Podlaski konkurs piw domowych

Podlaski Oddział Terenowy PSPD zaprasza na druga edycję konkursu piw domowych. Konkurs odbędzie się 21 maja 2016 w następujących kategoriach: Witbier, Bohemian Pilsner, Brett Saison. Zapraszamy do udziału.
27 lut 2016

V Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Zachodniopomorski Oddział PSPD zaprasza na V Szczeciński Konkurs Piw Domowych. Finał konkursu odbędzie się 20 marca 2016 w Starej Komendzie w Szczecinie. Kategorie: Imperial Stout, Tripel IPA, Hopless IPA, Lager Wiedeński.
21 lut 2016

III Łódzki Konkurs Piw Domowych

Konkurs odbędzie się w niedzielę, 20 marca 2016r. w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Trzecia edycja ŁKPD przeprowadzona zostanie w trzech kategoriach: Munich Dunkel, Dry Stout, Imperial IPA.
20 lut 2016

I Beergoski Konkurs Piw Domowych

Kujawsko-Pomorski OT PSPD, Bydgoscy Piwowarzy oraz gospodarz Festiwalu Piwa Beergoszcz serdecznie zapraszają na I Beergoski Konkurs Piw Domowych! Finał konkursu odbędzie się w trakcie Festiwalu Piwa Beergoszcz dnia 7 maja 2016 r. w Bydgoszczy.
20 lut 2016

Jak zminimalizować ryzyko infekcji w browarze domowym

Infekcja jest zapewne jednym z najbardziej nielubianych słów przez piwowarów. Poniższy tekst opisuje jak ją wyeliminować oraz co robić, aby zminimalizować ryzyko jej wystąpienia
05 lut 2016

Jak wybrać sprzęt do warzenia piwa w domu i nie wydać fortuny

Kolejny tekst adresowany jest do osób, które podjęły już decyzję o rozpoczęciu przygody z piwowarstwem domowym i stanęły przed pierwszym wyzwaniem, jakim jest... wybór sprzętu. W artykule opisujemy, jak zebrać sprzęt dzięki któremu rozpoczniesz w miarę komfortowe warzenie piwa w domu i jednocześnie unikniesz zbędnych wydatków.
03 sty 2016

Jak zacząć warzyć piwo w domu?

Myślisz o zostaniu piwowarem domowym? A może już uwarzyłeś pierwsze piwo, ale nadal czujesz się lekko zagubiony w ogromie nowej wiedzy? Poniższy artykuł powinien pomóc w rozwianiu części powszechnie spotykanych wątpliwości u początkujących piwowarów, a także uniknąć najczęściej pojawiających się błędów.
13 gru 2015

Wszystko co powinieneś wiedzieć o ciemnych słodach

Ciemne słody są niezastąpionym elementem wielu stylów piwa. Dowiedz się jak powstają i jak dodawać je do piwa.
08 lis 2015

Dodatki niesłodowane w piwowarstwie – czym są i jak wpływają na piwo

Dodatków niesłodowanych używa się do poprawy smaku, aromatu, dostrojenia ekstraktu początkowego oraz konsystencji piwa, a nie tylko (jak nauczyły nasz browary komercyjne) jako taniego zamiennika dla droższych słodów.
04 lis 2015

Najczęstsze problemy przy warzeniu piwa i jak sobie z nimi radzić

Warzenie piwa jest złożonym procesem i jest w nim sporo miejsc do popełnienia błędów. W tym artykule zebrałem najczęstsze problemy, ich objawy i sposoby jak sobie z nimi radzić.
04 lis 2015

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią