GoodBrew Pytania są stroną do dzielenia się wiedzą o piwie i procesie jego warzenia.

  • Zadaj pytanie i znajdź odpowiedź
  • Podziel się wiedzą odpowiadając na pytania innych
  • Głosuj na użyteczne odpowiedzi
  • Zbuduj swoją reputację:
  • +5
    za użyteczne pytanie
  • +10
    za dobrą odpowiedź
  • -1
    za głos w dół
1
odpowiedź
2
głosy

Czym jest autoliza drożdży?

Słyszałem ostatnio termin "autoliza drożdży"? Na czym ona polaga? Jaki ma wpływ na piwo i jak jej zapobiegać?
2016-02-16 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
1
głos

chmiel Lubelski

Czy chmiel w recepturach pod nazwą Lublin to chmiel lubelski??
2016-12-09 · Autor: TomaszStadnikov
1
odpowiedź
1
głos

Ekstrakt w piwie.

Jak się oblicza ekstrakt w piwie? Nadal mam z tym problem. Podam przykład, uwarzyłem warkę w stylu grodziskie. Mój zasyp to: - słód pszeniczny jasny 1kg - słód pszeniczny wędzo…
2016-12-03 · Autor: TomaszStadnikov
1
odpowiedź
1
głos

Czy autoliza znika z czasem?

Czy zapach autolizy drożdży zniknie z czasem z piwa? Można coś zrobić, aby pozbyt się tego aromatu? leży mi teraz na fermentacji burzliwej i własnie przelewam na cicha.
2016-07-22 · Autor: PiotrC
1
odpowiedź
1
głos

Po co jest cicha fermentacja?

Czemu służy cicha fermentacja? Nie wystarczy dłużej potrzymać piwa na głównej fermentacji? Czemu zalecane jest przelanie do nowego fermentora?
2016-05-12 · Autor: wieslaw
1
odpowiedź
1
głos

Jakie blogi o tematyce piwnej polecacie czytać i śledzić?

Jakie blogi piwne lub dla piwowarów domowych warto czytać? Czy znacie jakieś blogi zagraniczne? Moja lista: * [Tomek Kopyra](http://blog.kopyra.com/) * [Smaki piwa](http:/…
2015-12-16 · Autor: hoptimum
2
odpowiedzi
1
głos

Czy chmiel dodawany podczas chmielenia na zimno może zakazić piwo?

Czy muszę jakoś zdezynfekować chmiel przed wrzuceniem go to fermentora aby chmielić piwo na zimno? Czy tak samo postępuje się z chmielem w granulacie i szyszkach?
2015-07-30 · Autor: hoptimum
3
odpowiedzi
1
głos

Jak zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym?

Czy trudno jest uwarzyć samemu piwo w domu? Od czego najlepiej zacząć?
2015-07-07 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
0
głosów

Poziom nasycenia Austarlian Pale ALe

Witam Mam pytanie ponieważ nie wiem ile dodać cukru do refermentacji 23 litrów piwa z brewkitu Coopresa Australian Pale Ale (temp 22st C)? Znaczy nie wiem jaką wybrać wartość CO2 …
2017-02-27 · Autor: matioziom
1
odpowiedź
0
głosów

Kalkulator nagazowania temperatura

Witam :) Proszę o wytłumaczenie w kalkulatorze nagazowania trzeba podać temperaturę, i właśnie tu mam problem. Mam podać temperaturę w której piwo będzie stało żeby się nagazowa…
2017-01-16 · Autor: JacekUrban
2
odpowiedzi
0
głosów

Refermentacja.

W jakiej ilości wody powinienem rozpuszczać glukozę ? Czy może lepiej jest wsypać od razu do piwa ? Ilość piwa 17 L.
2017-01-11 · Autor: HubertTynel
1
odpowiedź
0
głosów

Czy piwo się zepsuje?

Wsadziłem na moment dłoń do fermentora z nastawem z brewkita przed rozpoczęciem fermentacji, głupi przypadek. Jakie jest ryzyko, że piwo się zepsuje? Oczywiście nie miałem "brudn…
2016-12-10 · Autor: RadekFilon
1
odpowiedź
0
głosów

Porter Bałtycki

Witam, mam pytanie odnośnie co2 i temperatury co to jest i jak to zmierzyć? Z góry bardzo dziękuje. :)
2016-10-20 · Autor: MaciekFiema
1
odpowiedź
0
głosów

Czemu chmiel dodaje się w różnych minutach warzenia

Uwarzyłem wczoraj moją drugą warkę i zastanawiam się czemu w przepisie było podane, że część chmielu muszę dodać na początku warzenia (na 60 minut), a część w ostatnich minutach. J…
2016-04-02 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
0
głosów

Jak szybko należy schłodzić brzeczkę po warzeniu?

Z tego co wiem to brzeczkę po warzeniu należy jak najszybciej schłodzić i zadać drożdże. Po pierwsze, w temperaturze powyżej 60C wytwarza się DMS, po drugie im dłuższy czas zanim d…
2016-03-20 · Autor: hoptimum