Czym jest autoliza drożdży?


2
głosy

Słyszałem ostatnio termin "autoliza drożdży"? Na czym ona polaga? Jaki ma wpływ na piwo i jak jej zapobiegać?

2016-02-16 · Autor: kamilsz

1 odpowiedź

1
głos

Autoliza to proces rozpadu komórek enzymów wewnątrzkomórkowych (uwalnianie substancji białkowych np. enzymów proteolitycznych). W piwie przedstawia się jako aromat przypalonego mleka, pieczonych ziemniaków. Powstaje głównie ze zbyt długiego przetrzymywania piwa na drożdżach, używania "zużytej" gęstwy. Może występować w niefiltrowanych jak i filtrowanych piwach. Aby zapobiec autolizie, należy dekantować piwo znad osadu, nie używać starej gęstwy, lub gęstwy w złej kondycji.

2016-03-04 · Autor: szeykoszeyk

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią