Jak uwarzyć piwo bardziej słodkie i jednocześnie lekkie (o małej pełni)


0
głosów

Wiem, że mogę zacierać w wyższej temperaturze, dodać płatków owsianych albo użyć laktozy - każda z tych metod sprawi, że piwo będzie bardziej słodkie, ale jednocześnie zwiększy też jego głębię.

Czy jest jakiś sposób, aby podnieść słodkość piwa bez zwiększania jego pełni? Moim planem jest uwarzyć lekkie, sesyjne piwo z dużą ilością goryczki i słodkości do balansu.

2016-03-01 · Autor: hoptimum

2 odpowiedzi

1
głos

Zawsze można dodać cukry niefermentujące tzw słodziki

2016-03-01 · Autor: lukasz1700
0
głosów

Kluczem do lekkiego i słodkiego piwa są cukry proste. Niestety te najchętniej pożerane są przez drożdże... Możesz zatem:

  • przerwać fermentację zanim drożdże zakończą swoją pracę
  • użyj drożdży o słabej tolerancji na alkohol (możliwe raczej tylko przy mocnych piwach)
  • użyć słodzików (stevia jest bardzo słodka i nie dodaje żadnych pobocznych smaków)

Powodzenia!

2016-03-20 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią