Dodawanie surowca do refermentacji w butelkach.


0
głosów

W jaki sposób dodać surowca do refermentacji w butelkach, tak aby zminimalizować ryzyko infekcji gotowego piwa, tym samym zrobić to jak najszybciej.

2016-03-04 · Autor: szeykoszeyk

1 odpowiedź

0
głosów

Ja używam strzykawki - szybko, łatwo i czysto. Ale po kolei:

  1. Zagotowuję wodę - pilnuję, aby wrzała przynajmniej 15 minut, bo samo zagotowanie nie zabije wszystkich bakterii
  2. Obliczam ilość cukru do refermentacji używając kalkulatora nagazowania
  3. Jeżeli rozlewam powiedźmy 20 butelek i do każdej z nich będę dodawał 10 ml roztworu to odmierzoną ilość cukru rozpuszczam w 200 ml wody.
  4. Do każdej butelki wstrzykuję odpowiednią ilość roztworu
2016-03-04 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią