Butelkowanie 0,25L w butelkach 0,5L


0
głosów

Witam Szanownych Forumowiczów. Jestem początkującym piwowarem i moją pierwszą warkę robię w ramach projektu szkolnego. Potrzebuję dużą ilość małych próbek, tj najlepiej ok 0,25L, a mam butelki 0,5 litrowe. Na cichej fermentacji, dofermentowuje mi 16L. Moje pytanie brzmi : czy piwo się zepsuje lub nie nagazuje, gdy moje butelki będą wypełnione zaledwie do połowy objętości ? Mogę spodziewać się innych niechcianych efektów ?

Z pozdrowieniami, Młody Piwowar

2016-03-16 · Autor: ustronm

1 odpowiedź

0
głosów

Pozostawienie butelki w połowie pustej (bądź w połowie pełnej jeżeli jest się optymistą) może negatywnie wpłynąć na Twoje piwo w dwojaki sposób:

  • nadmierne utlenienie piwa, co prowadzi do niechcianych aromatów (mokra tektura, zgniłe warzywa). Możesz tu pokombinować, aby pustą przestrzeń wypełnić CO2 (który jest cięższy od powietrza więc utrzyma się w butelce do zakapslowania), ale łatwo tu o błąd
  • trudniej będzie obliczyć ilość cukru do refermentacji, aby odpowiednio nasycić piwo i piwo może wyjść "płaskie"

Najłatwiej chyba jest zabutelkować piwo normalnie i rozlać do mniejszych "buteleczek" tuż przed podaniem do degustacji.

2016-03-18 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią