Jak szybko należy schłodzić brzeczkę po warzeniu?


0
głosów

Z tego co wiem to brzeczkę po warzeniu należy jak najszybciej schłodzić i zadać drożdże. Po pierwsze, w temperaturze powyżej 60C wytwarza się DMS, po drugie im dłuższy czas zanim drożdże opanują całą brzeczkę tym łatwiej o infekcję.

Jak szybko powinienem schłodzić brzeczkę? Używając chłodnicy z rurki miedzianej zajmuje mi to około 15 minut (20L piwa). Czy to wystarczy?

2016-03-20 · Autor: hoptimum

1 odpowiedź

0
głosów

Warto wspomnieć, że szybkie schłodzenie brzeczki może sprawić pojawienie się przełomu i pomóc w uzyskaniu bardziej klarownego piwa.

Mi schłodzenie zajmuje około 30 minut. Wstawiam fermentor do wanny z lodem i mieszam sterylna łyżką co pomaga każe dobrze natlenić brzeczkę. Nigdy nie miałem problemów z DMSem albo infekcjami. Na forach internetowych użytkownicy piszą, że dobrze jest zejść poniżej 60C w 10 minut, a do temperatury zadania drożdży w 20-30 minut.

2016-03-20 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią