Czemu chmiel dodaje się w różnych minutach warzenia


0
głosów

Uwarzyłem wczoraj moją drugą warkę i zastanawiam się czemu w przepisie było podane, że część chmielu muszę dodać na początku warzenia (na 60 minut), a część w ostatnich minutach. Jaki to ma wpływa na piwo?

2016-04-02 · Autor: kamilsz

1 odpowiedź

1
głos

Alfa kwasy zawarte w chmielu (te, która dają goryczkę piwu), są "nieaktywne". Aby rozpuściły się w piwie muszą zostać zizomeryzowane, a ten proces przebiega podczas gotowania. Zwykle proces ten zajmuje około godziny.

Z drugiej strony aromaty zawarte w chmielu potrzebują tylko kilku minut, aby przedostać się do piwa i szybko ulatniają się podczas gotowania. Jak Cie to interesuje to poczytaj o chmieleniu na zimno, lub w przepływie.

Tak więc, długie gotowanie wpływa pozytywnie na goryczkę, a dodanie chmielu w ostatnich minutach na aromat.

Podsumowując:

  • 60 minut - goryczka, prawie całkowity brak aromotu
  • 10 - 30 minut - smak, niska goryczka i aromoat
  • 0 - 10 minut - aromat, niski wpływ na smak, prawie całkowity brak goryczki
2016-04-02 · Autor: hoptimum

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią