Po co jest cicha fermentacja?


1
głos

Czemu służy cicha fermentacja? Nie wystarczy dłużej potrzymać piwa na głównej fermentacji? Czemu zalecane jest przelanie do nowego fermentora?

2016-05-12 · Autor: wieslaw

1 odpowiedź

1
głos

Cicha fermentacja nie jest zawsze wymagana. Wszystko zależy od tego jaki efekt chce uzyskać. Głównymi celami dla których warto przelać piwo na "cichą" są:

  • Wyklarowanie się piwa. Przy przelaniu do czystego fermentora opadłe drożdże powinny zostać na dnie starego zbiornika.
  • Chmielenie na zimno. Można też chmielić na zimno podczas burzliwej fermentacji, ale część aromatu ulotni się przez odpowietrzenie. Część chmielu opadnie też na dno i utknie w osadzie drożdżowym. Podobnie wszystkie inne dodatki smakowe (owoce, przyprawy, czekolada, kawa, etc.) dodaje się głównie na cichej
  • Leżakowanie. Jeżeli piwo wymaga leżakowania dobrym pomysłem jest pozbycie się opadłych/martwych drożdży z dwa fermentora, aby nie ulegały ona autolizie
  • Pobudzenie drożdży do "ostatniego" wysiłku. Przy przelewaniu piwo wymiesza się i natleni trochę. Pozytywnie wpłynie to na pracę drożdży, jeżeli pozostały jeszcze jakieś cukry do przerobienia.

Mam nadzieję, że pomogłem.

2016-05-12 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią