Czy autoliza znika z czasem?


1
głos

Czy zapach autolizy drożdży zniknie z czasem z piwa? Można coś zrobić, aby pozbyt się tego aromatu? leży mi teraz na fermentacji burzliwej i własnie przelewam na cicha.

2016-07-22 · Autor: PiotrC

1 odpowiedź

0
głosów

Jeżeli dodajesz odpowiednią ilość świeżych drożdży, dostatecznie napowietrzyłeś brzeczkę i nie prowadziłeś fermentacji w zbyt wysokiej temeraturze, to ~2 tygodnie na burzliwej nie powinno doprowadzić do autolizy.

Czy możliwe że niechciane zapachy pochodzą z jakiegoś innego składnika? Autoliza drożdży charakteryzuje się zapachem przypalonego mleka i jej zapach raczej nie zanika z czasem.

2016-07-23 · Autor: kamilsz

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią