Czy ześrutowanie słodu na kilka dni przed warzeniem wpływa negatywnie na jakość piwa?


0
głosów

Ile czasu można przechowywać ześrutowany słód? Czy warto zainwestować w śrutownik czy jest to zbędny wydatek i lepiej zamówić słód z usługą śrutowania?

2015-07-10 · Autor: kamil

2 odpowiedzi

3
głosy

Czy to chmiel, drożdże czy słód, świeżość składników w piwowarstwie jest zawsze bardzo istotna. Po śrutowaniu olejki zaczynają się utleniać, a ziarno szybko nabiera wilgoci. Najlepszym sposobem aby zapowiedź tym negatywnym czynnikom jest ześrutowania słodu zaraz przed warzeniem. Oczywiście wiąże się to z koniecznością zakupu śrutownika, który do tanich nie należy. Tak więc jeżeli zależy Ci na najświeższym smaku postaraj się zminimalizować czas między śrutowanie a warzeniem, ale jeden - dwa dni nie powinny zaszkodzić Twojemu piwu.

2015-07-10 · Autor: hoptimum
1
głos

Używam ześrutowanego słodu nawet kilka tyg po śrutowaniu. Ważne żeby przechowywać w foliowych workach bez dostępu wilgoci.

2016-01-12 · Autor: amorph

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią