Ekstrakt w piwie.


1
głos

Jak się oblicza ekstrakt w piwie? Nadal mam z tym problem. Podam przykład, uwarzyłem warkę w stylu grodziskie. Mój zasyp to: - słód pszeniczny jasny 1kg - słód pszeniczny wędzony dębem 2 kg - słód karmelowy 30 0,5 kg

Zacieranie: 6 L wody, później 3 x 2L Wysładzanie: wysładzałem do 28L BLG po studzeniu 8 BLG BLG po fermentacji cichej 3 BLG Wyszło 19 L piwa. Bardzo proszę o odpowiedź.

2016-12-03 · Autor: TomaszStadnikov

1 odpowiedź

0
głosów

Najłatwiej skorzysać z gotowych narzędzi dla piwowarów domowych - np utworzyć nową recepturę w Receptury. albo skorzystać w profesjonalnych programów, np. BeerSmith.

Narzędzia takie obliczają ile cukru uzyskasz z podanego zasypu, zakładając pewną wydaność wysładzania. Oszacowana ilość cukru dzielona jest na ilość wody w której ten cukier jest rozpuszczony. Zgodnie z definicją roztwór cukru o wartości 1 BLG ma rozpuszczone 1% cukry wagowo (w 20C). Czyli 10g cukru na 1kg roztworu.

2016-12-05 · Autor: hoptimum

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią