Czy piwo się zepsuje?


0
głosów

Wsadziłem na moment dłoń do fermentora z nastawem z brewkita przed rozpoczęciem fermentacji, głupi przypadek. Jakie jest ryzyko, że piwo się zepsuje? Oczywiście nie miałem "brudnych rąk", tylko umyte kilka minut wcześniej jak to przy pracach kuchennych się robi.

2016-12-10 · Autor: RadekFilon

1 odpowiedź

0
głosów

Ryzyko infekcji zawsze jest i jako piwowarzy domowi staramy sie je mozliwe zminimalizowac. Wszystko co ma kontakt z piwem po zakonczeniu warzenia, od momentu studzenia i zadania drozdzy pownno byc sterylne. Nie jest powiedziane, ze piwo odrazu sie zepsuje, ale warto wyrobic w sobie dobre nawyki i nie pachac rak do fermentora :)

Polecam lekture "Jak zminimalizować ryzyko infekcji w browarze domowym"

2016-12-12 · Autor: kamil

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią