Jaki wpływ na brzeczkę ma wielkość słodu po śrutowaniu?


0
głosów

Czy jak ześrutuję słód na mniejsze kawałki to zwiększę wydajność wysładzania i uzyskam piwo o większej gęstości?

2015-07-10 · Autor: kamil

1 odpowiedź

3
głosy

I tak i nie :). Głównym celem śrutowania jest rozbicie słodu na drobne kawałki i jednocześnie pozostawienie łuski możliwie nienaruszonej. Faktycznie, większe rozdrobnienie słodu wpłynie pozytywnie na ekstrakcję skrobi, ale zrobienie "mąki" całkowicie uniemożliwi Ci filtrację i zwiększy wypłukiwanie tanin. Tak więc musisz znaleźć dobry balans między efektywnością ekstrakcji, a szybkością filtrowania. Pamiętaj, że słody specjalistyczne mają najczęściej mniejszą średnicę i musisz uwzględnić to podczas ustawiania rolek śrutownika.

2015-07-10 · Autor: hoptimum

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią