Czy chmiel dodawany podczas chmielenia na zimno może zakazić piwo?


1
głos

Czy muszę jakoś zdezynfekować chmiel przed wrzuceniem go to fermentora aby chmielić piwo na zimno? Czy tak samo postępuje się z chmielem w granulacie i szyszkach?

2015-07-30 · Autor: hoptimum

2 odpowiedzi

2
głosy

Dokładnie tak jak napisał swiercz. Chmiel ma właściwości antyseptyczne i nie trzeba go dezynfekować. Historycznie chmiel dodawany był do piwa, aby je konserwować. Styl India Pale Ale był mocniej chmielony, aby piwo przetrwało trudną morską drogę z Wielkiej Brytanii do Indii.

Chmiel możesz dodawać bezpośrednio do kotła, whirpoola czy fermentora w dowolnej postaci: granulat, szyszki suszone i mokre. Jedyne o co musisz zadbać to aby nie był zanieczyszczony (np. zakurzony). Ciekawym pomysłem jest też użycie woreczków nylonowych (cześć osób używa dokładnie wyparzonych rajstop ;)) aby łatwo usunąć chmiel z kotła lub fermentora.

2015-11-08 · Autor: kamil
1
głos

Nie musisz. Poczytaj jakie chmiel ma właściwości i po co go sie uzywa.

2015-11-08 · Autor: swiercz

Pytania

Masz jakieś pytania związane z piwowarstwem?

Zachęcamy też do przeglądania istniejących pytań i dzielenia się swoją wiedzią