GoodBrew Pytania są stroną do dzielenia się wiedzą o piwie i procesie jego warzenia.

  • Zadaj pytanie i znajdź odpowiedź
  • Podziel się wiedzą odpowiadając na pytania innych
  • Głosuj na użyteczne odpowiedzi
  • Zbuduj swoją reputację:
  • +5
    za użyteczne pytanie
  • +10
    za dobrą odpowiedź
  • -1
    za głos w dół
1
odpowiedź
1
głos

Czy autoliza znika z czasem?

Czy zapach autolizy drożdży zniknie z czasem z piwa? Można coś zrobić, aby pozbyt się tego aromatu? leży mi teraz na fermentacji burzliwej i własnie przelewam na cicha.
2016-07-22 · Autor: PiotrC
1
odpowiedź
1
głos

Po co jest cicha fermentacja?

Czemu służy cicha fermentacja? Nie wystarczy dłużej potrzymać piwa na głównej fermentacji? Czemu zalecane jest przelanie do nowego fermentora?
2016-05-12 · Autor: wieslaw
1
odpowiedź
0
głosów

Dodawanie surowca do refermentacji w butelkach.

W jaki sposób dodać surowca do refermentacji w butelkach, tak aby zminimalizować ryzyko infekcji gotowego piwa, tym samym zrobić to jak najszybciej.
2016-03-04 · Autor: szeykoszeyk
2
odpowiedzi
1
głos

Czy chmiel dodawany podczas chmielenia na zimno może zakazić piwo?

Czy muszę jakoś zdezynfekować chmiel przed wrzuceniem go to fermentora aby chmielić piwo na zimno? Czy tak samo postępuje się z chmielem w granulacie i szyszkach?
2015-07-30 · Autor: hoptimum