GoodBrew Pytania są stroną do dzielenia się wiedzą o piwie i procesie jego warzenia.

  • Zadaj pytanie i znajdź odpowiedź
  • Podziel się wiedzą odpowiadając na pytania innych
  • Głosuj na użyteczne odpowiedzi
  • Zbuduj swoją reputację:
  • +5
    za użyteczne pytanie
  • +10
    za dobrą odpowiedź
  • -1
    za głos w dół
1
odpowiedź
0
głosów

Black IPA16`

Warzę black ipe 16Blg. Czy nagazować piwo wg kalkulatora w stylu amerykańskiego ale?
2017-09-21 · Autor: DamianCiesla
1
odpowiedź
0
głosów

Poziom nasycenia Austarlian Pale ALe

Witam Mam pytanie ponieważ nie wiem ile dodać cukru do refermentacji 23 litrów piwa z brewkitu Coopresa Australian Pale Ale (temp 22st C)? Znaczy nie wiem jaką wybrać wartość CO2 …
2017-02-27 · Autor: matioziom
1
odpowiedź
0
głosów

Kalkulator nagazowania temperatura

Witam :) Proszę o wytłumaczenie w kalkulatorze nagazowania trzeba podać temperaturę, i właśnie tu mam problem. Mam podać temperaturę w której piwo będzie stało żeby się nagazowa…
2017-01-16 · Autor: JacekUrban
2
odpowiedzi
0
głosów

Refermentacja.

W jakiej ilości wody powinienem rozpuszczać glukozę ? Czy może lepiej jest wsypać od razu do piwa ? Ilość piwa 17 L.
2017-01-11 · Autor: HubertTynel
1
odpowiedź
0
głosów

Czy piwo się zepsuje?

Wsadziłem na moment dłoń do fermentora z nastawem z brewkita przed rozpoczęciem fermentacji, głupi przypadek. Jakie jest ryzyko, że piwo się zepsuje? Oczywiście nie miałem "brudn…
2016-12-10 · Autor: RadekFilon
1
odpowiedź
1
głos

chmiel Lubelski

Czy chmiel w recepturach pod nazwą Lublin to chmiel lubelski??
2016-12-09 · Autor: TomaszStadnikov
1
odpowiedź
1
głos

Ekstrakt w piwie.

Jak się oblicza ekstrakt w piwie? Nadal mam z tym problem. Podam przykład, uwarzyłem warkę w stylu grodziskie. Mój zasyp to: - słód pszeniczny jasny 1kg - słód pszeniczny wędzo…
2016-12-03 · Autor: TomaszStadnikov
1
odpowiedź
0
głosów

Porter Bałtycki

Witam, mam pytanie odnośnie co2 i temperatury co to jest i jak to zmierzyć? Z góry bardzo dziękuje. :)
2016-10-20 · Autor: MaciekFiema
1
odpowiedź
1
głos

Czy autoliza znika z czasem?

Czy zapach autolizy drożdży zniknie z czasem z piwa? Można coś zrobić, aby pozbyt się tego aromatu? leży mi teraz na fermentacji burzliwej i własnie przelewam na cicha.
2016-07-22 · Autor: PiotrC
1
odpowiedź
1
głos

Po co jest cicha fermentacja?

Czemu służy cicha fermentacja? Nie wystarczy dłużej potrzymać piwa na głównej fermentacji? Czemu zalecane jest przelanie do nowego fermentora?
2016-05-12 · Autor: wieslaw
1
odpowiedź
0
głosów

Czemu chmiel dodaje się w różnych minutach warzenia

Uwarzyłem wczoraj moją drugą warkę i zastanawiam się czemu w przepisie było podane, że część chmielu muszę dodać na początku warzenia (na 60 minut), a część w ostatnich minutach. J…
2016-04-02 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
0
głosów

Jak szybko należy schłodzić brzeczkę po warzeniu?

Z tego co wiem to brzeczkę po warzeniu należy jak najszybciej schłodzić i zadać drożdże. Po pierwsze, w temperaturze powyżej 60C wytwarza się DMS, po drugie im dłuższy czas zanim d…
2016-03-20 · Autor: hoptimum
1
odpowiedź
0
głosów

Butelkowanie 0,25L w butelkach 0,5L

Witam Szanownych Forumowiczów. Jestem początkującym piwowarem i moją pierwszą warkę robię w ramach projektu szkolnego. Potrzebuję dużą ilość małych próbek, tj najlepiej ok 0,25L, …
2016-03-16 · Autor: ustronm
1
odpowiedź
0
głosów

Dodawanie surowca do refermentacji w butelkach.

W jaki sposób dodać surowca do refermentacji w butelkach, tak aby zminimalizować ryzyko infekcji gotowego piwa, tym samym zrobić to jak najszybciej.
2016-03-04 · Autor: szeykoszeyk
0
odpowiedzi
0
głosów

Jak najlepiej zdezynfekować butelki przed rozlewem.

Jak najlepiej wysterylizować butelki przed rozlewem. Wyprażać w piekarniku wygotowywać, czy może wystarczy sam środek dezynfekujący.
2016-03-04 · Autor: szeykoszeyk