GoodBrew Pytania są stroną do dzielenia się wiedzą o piwie i procesie jego warzenia.

  • Zadaj pytanie i znajdź odpowiedź
  • Podziel się wiedzą odpowiadając na pytania innych
  • Głosuj na użyteczne odpowiedzi
  • Zbuduj swoją reputację:
  • +5
    za użyteczne pytanie
  • +10
    za dobrą odpowiedź
  • -1
    za głos w dół
1
odpowiedź
2
głosy

Czym jest autoliza drożdży?

Słyszałem ostatnio termin "autoliza drożdży"? Na czym ona polaga? Jaki ma wpływ na piwo i jak jej zapobiegać?
2016-02-16 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
1
głos

Ekstrakt w piwie.

Jak się oblicza ekstrakt w piwie? Nadal mam z tym problem. Podam przykład, uwarzyłem warkę w stylu grodziskie. Mój zasyp to: - słód pszeniczny jasny 1kg - słód pszeniczny wędzo…
2016-12-03 · Autor: TomaszStadnikov
1
odpowiedź
1
głos

chmiel Lubelski

Czy chmiel w recepturach pod nazwą Lublin to chmiel lubelski??
2016-12-09 · Autor: TomaszStadnikov
3
odpowiedzi
1
głos

Jak zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym?

Czy trudno jest uwarzyć samemu piwo w domu? Od czego najlepiej zacząć?
2015-07-07 · Autor: kamilsz
2
odpowiedzi
1
głos

Czy chmiel dodawany podczas chmielenia na zimno może zakazić piwo?

Czy muszę jakoś zdezynfekować chmiel przed wrzuceniem go to fermentora aby chmielić piwo na zimno? Czy tak samo postępuje się z chmielem w granulacie i szyszkach?
2015-07-30 · Autor: hoptimum
1
odpowiedź
1
głos

Jakie blogi o tematyce piwnej polecacie czytać i śledzić?

Jakie blogi piwne lub dla piwowarów domowych warto czytać? Czy znacie jakieś blogi zagraniczne? Moja lista: * [Tomek Kopyra](http://blog.kopyra.com/) * [Smaki piwa](http:/…
2015-12-16 · Autor: hoptimum
1
odpowiedź
1
głos

Po co jest cicha fermentacja?

Czemu służy cicha fermentacja? Nie wystarczy dłużej potrzymać piwa na głównej fermentacji? Czemu zalecane jest przelanie do nowego fermentora?
2016-05-12 · Autor: wieslaw
1
odpowiedź
1
głos

Czy autoliza znika z czasem?

Czy zapach autolizy drożdży zniknie z czasem z piwa? Można coś zrobić, aby pozbyt się tego aromatu? leży mi teraz na fermentacji burzliwej i własnie przelewam na cicha.
2016-07-22 · Autor: PiotrC
1
odpowiedź
0
głosów

Porter Bałtycki

Witam, mam pytanie odnośnie co2 i temperatury co to jest i jak to zmierzyć? Z góry bardzo dziękuje. :)
2016-10-20 · Autor: MaciekFiema
1
odpowiedź
0
głosów

Jakiego koloru butelek najlepiej używać do piwa domowego?

Zauważyłem, że piwowarzy domowi prawie zawsze używają brązowych butelek do rozlania swojego piwa. Czy mogę użyć butelek innego koloru? Jaki będzie to miało wpływ na piwo?
2015-12-17 · Autor: hoptimum
1
odpowiedź
0
głosów
2
odpowiedzi
0
głosów

Czy ześrutowanie słodu na kilka dni przed warzeniem wpływa negatywnie na jakość piwa?

Ile czasu można przechowywać ześrutowany słód? Czy warto zainwestować w śrutownik czy jest to zbędny wydatek i lepiej zamówić słód z usługą śrutowania?
2015-07-10 · Autor: kamil
1
odpowiedź
0
głosów

Jaki wpływ na brzeczkę ma wielkość słodu po śrutowaniu?

Czy jak ześrutuję słód na mniejsze kawałki to zwiększę wydajność wysładzania i uzyskam piwo o większej gęstości?
2015-07-10 · Autor: kamil
1
odpowiedź
0
głosów

Ile jest różnych stylów piwa?

Często słyszę o piwach górnej i dolnej fermentacji, porterach, IPA albo lager. Czym tak naprawdę są gatunki piwa i gdzie mogę znaleźć ich pełną listę?
2015-07-26 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
0
głosów

Co oznacza jednostka IBU?

Wiem, że piwo jest bardziej gorzkie jak ma więcej IBU, ale co to tak naprawdę znaczy?
2015-07-26 · Autor: kamilsz