GoodBrew Pytania są stroną do dzielenia się wiedzą o piwie i procesie jego warzenia.

  • Zadaj pytanie i znajdź odpowiedź
  • Podziel się wiedzą odpowiadając na pytania innych
  • Głosuj na użyteczne odpowiedzi
  • Zbuduj swoją reputację:
  • +5
    za użyteczne pytanie
  • +10
    za dobrą odpowiedź
  • -1
    za głos w dół
1
odpowiedź
0
głosów

Czemu chmiel dodaje się w różnych minutach warzenia

Uwarzyłem wczoraj moją drugą warkę i zastanawiam się czemu w przepisie było podane, że część chmielu muszę dodać na początku warzenia (na 60 minut), a część w ostatnich minutach. J…
2016-04-02 · Autor: kamilsz
1
odpowiedź
0
głosów

Jak szybko należy schłodzić brzeczkę po warzeniu?

Z tego co wiem to brzeczkę po warzeniu należy jak najszybciej schłodzić i zadać drożdże. Po pierwsze, w temperaturze powyżej 60C wytwarza się DMS, po drugie im dłuższy czas zanim d…
2016-03-20 · Autor: hoptimum
2
odpowiedzi
0
głosów

Jak uwarzyć piwo bardziej słodkie i jednocześnie lekkie (o małej pełni)

Wiem, że mogę zacierać w wyższej temperaturze, dodać płatków owsianych albo użyć laktozy - każda z tych metod sprawi, że piwo będzie bardziej słodkie, ale jednocześnie zwiększy też…
2016-03-01 · Autor: hoptimum